balık osman

Balıkçı Osman, oldu “Balık Osman”…

1924 yılında Selanik’ten göç eden İsmail Altındeniz, Büyükçekmece’nin Mimarsinan sahilinde küçük bir ahşap barakaya ‘Sahil Lokantası’ adı ile bir lokanta açmış (1947). Lokantada kendi tuttuğu balıkların yanı sıra köfte de satmaya başlamış. İsmail Bey’in oğlu Osman deniz astsubayı imiş. Osman Bey görevi sırasında vereme yakalanmış ve malulen emekli edilmiş. O da babasının yanında çalışmaya başlamış. Denize aşıkmış ve çok iyi bir balıkçıymış. Adı bu yüzden Balıkçı Osman kalmış, zamanla bu isim ‘Balık Osman’ haline dönüşmüş. Babası öldükten sonra dükkanın adını da Balık Osman Lokantası olarak değiştirmiş.

Balık Osman keyif erbabı, yemeyi içmeyi seven, bonkör bir insanmış. Dükkanı işletirken bir taraftan da müşterilerle beraber yiyip içermiş. Hatta bazı masalardan arkadaşı olduğu gerekçesi ile para bile almazmış. Zamanla ülkede balık önem kazanıp talep bu yönde artınca menüden köfteyi kaldırıp sadece balık pişirmeye başlamışlar. Oğulları Mehmet, İsmail ve Uğur büyüyüp işe yardım etmeye başlamış. Lokanta giderek meşhur olmuş. Talep çok artmış. Hatta ayakta, fıçıların üzerinde balık servis etmeye başlamışlar. Bunun üzerine dükkanı büyütmeye karar vermişler. Ahşap dükkanı yıkıp yerine iki katlı bir bina yapmışlar. Üst katı da aile salonu haline getirmişler.

1990’da Balık Osman sirozdan vefat etmiş. 1989’da dükkanı daha da büyütmeye karar vermişler ve iki katlı olan binayı yıkıp yerine dört katlı, bugün kullanılan binayı yapmışlar. Fakat inşaat sırasında çok borçlanmışlar ve tefeciden para almak zorunda kalmışlar. Ancak bina umdukları zamanda bitmeyince tefeciye ödeme yapamamışlar. İsmail Bey, öldürüleceği korkusu ile Ankara’ya gitmiş. Sonra diğer kardeşler bir yerden para bulup binayı tamamlamış ve ödemeyi yapmışlar. İsmail Bey de geri dönebilmiş. Üç kardeş çok çalışarak işi bugünkü hale getirmişler.

Bugün dükkanda dördüncü kuşak işbaşında. İsmail Bey’in oğlu Sezer ve kuzeni Berk, Balık Osman Lokantası’nı yönetiyorlar. Sezer Altındeniz Bahçeşehir Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunu. Şimdi de Balık Osman Lokantası’nın işletmeciliğinin yanı sıra iç mimarlık okuyor.

Balık Osman Lokantası’nda balık geleneksel usullerle pişiriliyor. Balığı sade hali ile sunmayı prensip haline getirmişler. Hiç bir sos kullanılmıyor. Ayrıca mutlaka taze balık sunuyorlar. İsmail Bey her gece 03.00’de balık haline gidip taze balık alıyor. Öncelikli amaçları uygun fiyatla müşterinin karnını doyurmak ve birlikte hoşça vakit geçirmek. Bu yüzden başarılı olmuşlar.

En eski garson Cengiz Tapan 25 yıldır işletmede çalışıyor, garson Osman Karlı da 20 yıldır orada. Mutfakta çalışan Mustafa Tapan ise 25 yıllık aşçı. Hepsi de çıraklıktan burada yetişmiş. Hatta Cengiz Tapan işe başladığında o kadar küçükmüş ki, komiliğinin ilk gününde tabakları taşırken lokantanın loş bir köşesinde Balık Osman’a rastladığında onu Atatürk sanarak heyecanlanmış ve tabakları elinden düşürmüş.

Mimarsinan mahallesinde her yıl balık festivali düzenleniyor. Bu festivalde Mimarsinan’daki balık restaurantlarının işletmecileri arasında en hızlı hamsi temizleme yarışması yapılıyor. Sonra temizlenen balıklar pişirilerek halka ücretsiz dağıtılıyor.

Mekânın spesiyalleri balık güveç ve balık buğulaması.

Servis saatleri sabah 11.00, akşam 23.00 arası.

Adres:

Cumhuriyet Cad. No:3 Mimarsinan Büyükçekmece İstanbul

Tel: 0 212 8832138

www.balikosman.com

KaydetKaydet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here