sadrazam mahmut
Sadrazam Mahmut meşhur kavuğu ile

“Buyurun ahırda yer var”…

Mahmut Zevkli Adana’da havaalanı lokantasını çalıştırırken iflas edince İstanbul’a gelmiş. Uzun süre Boğaz’da bir balık lokantasında çalışmış. Lokanta sahibi ile dolaptan soğuk su içtiği için tartışınca oradan ayrılmış. 1964 yılında Sütlüce’de Adana Lezzet Lokantası adında ufak bir yer açmış. Önceleri sulu yemek ve ızgara yapıyormuş. O yıllarda Sütlüce de çok kasap varmış. Kasaplar Mahmut Usta’nın ızgara dükkanına gelir, yiyecekleri eti yanlarında getirir, bir kısmını pişirtir, kalan eti de ekmek ve ızgara kirası olarak ona bırakırlarmış. Mahmut Usta kasapların bıraktığı uykulukları pişirip önce kendi yemiş, hoşuna gidince bir iki müşteriye tavsiye etmiş. Böyle böyle uykuluk severler artmış, uykuluk yaygınlaşmış.

Uykuluk bizde pek bilinmemesine karşın Fransa’da çok sevilen ve pahalı bir yemek, oralarda afrodizyak olarak biliniyormuş. Kuzunun boyun bölgesinde bir tane, kalbin yanında bir tane olmak üzere her kuzudan iki tane çıkar, kalbin yanından çıkanı daha lezzetli olarak bilinirmiş. Tıp dilinde adı timüs olan bir bezmiş. Sadrazam Mahmut Lokantası, menüsüne ilk uykuluk koyan lokanta olmuş.

Mahmut Usta akşam servisinin ilerleyen saatlerinde, kafasına sadrazam kavuğu geçirir ve müstehcen şakalar yapmaya başlarmış. O yüzden adı Sadrazam Mahmut kalmış. Ayrıca doğum günü 1 Nisan’mış, belki de şakacılığı o yüzden. Dükkanı eskiden ahır olduğu için kapıdan giren, şaka kaldıracak müşterilerine, ”Buyurun, ahırda yer var,” diye şaka yaparmış, artık Sadrazam Mahmut lokantasında Sadrazam Mahmut da, müstehcen şakaları da yok.

Bir gün yanında çalışan Ilgın Bey kartvizit yaptırmaya gitmiş. Dükkanın adı olan Adana Lezzet Lokantası yazısını küçük, Sadrazam Mahmut yazısını büyük yazdırmış. Çok milliyetçi olan Mahmut Usta sinirlenmiş ve kartvizitleri atmış. O sırada orada olan Necmi Onur isimli bir gazeteci durumu görmüş ve, “Herkes seni Sadrazam olarak tanıyor, sen hala Adana Lezzet Lokantası diyorsun, çocuk doğrusunu yapmış,” demiş. Bir iki müşteri de onu destekleyince Sadrazam Mahmut, Ilgın Bey’e, “Git o kartlardan biraz daha bastır,” demiş. Dükkanın adı da o günden sonra Sadrazam Mahmut Lokantası olmuş. 1985’de Sütlüce’de deniz tarafındaki dükkân belediye tarafından istimlak edilip yıkılınca Halıcıoğlu’ndaki bugünkü yerine taşınmış, Sadrazam Mahmut 1997’de vefat etmiş. Ölmeden önce dükkanı oğlu kadar sevdiği Ilgın Bey’e “İsmimi ve mesleğimi yaşat” vasiyeti ile devretmiş.

Ilgın Kaya işe 1983 yılında mutfakta başlamış. Sonra servise geçmiş ve ilerleyen yıllarda ortak olmuş. Unutamadığı olaylardan biri müdavimlerinden  Sacit Sefiloğlu Bey’in, günde 20 kg. işledikleri kıymanın içine ekmek yetmediğinden ustanın karıştırdığı 150 gr. irmiği fark etmesi… bundan sonra Sacit Bey’in gurmeliğine bir kez daha inanmış.

Ilgın Bey, Mahmut Usta’dan gördüğü üzere, her şeyin en iyisini kullanmayı adet haline getirmiş. Başarı sırrını da buna bağlıyor. Ilgın Bey işin zorluğu nedeniyle oğlunun lokantacı olmasını istemiyor ancak olmak isterse de sonuna kadar destekleyeceğini söylüyor.

Spesiyalleri başta uykuluk, sakatat çeşitleri, güveçte kokoreç, bumbar dolması ve özellikle Sadrazam Mahmut’un icadı olan sadrazam pilavı. Ayrıca ev yapımı sucuk çok meşhur.

Servis 12.00’den 24.00’e kadar.

Adres:

Kumbarhane Cad. No: 62 Halıcıoğlu Beyoğlu  İstanbul

Tel: 0 212 3695684

Mail : [email protected]

Cep tlf: 0 532 7971383

www.sadrazammahmut.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here