börekçi tefik usta eski dükkan görseli

Börekçi Tefik Dede Ve Ekizoğlu Ailesi

tefik dedenin portresi
Börekçi Tefik

börekçi tefik kurumsal logosuFırıncı Mansur İbrahim’in oğlu olan TEFİK ÇALIŞKANER (Börekçi Tefik) 1884 yılında ANTALYA da doğar. Babasının yanında Fırıncılık ve Börekçilik mesleğini öğrenir. Babasının ölümünden sonra annesi ile birlikte mesleğini sürdürür. Tefik, askerliğini İzmir’de yapar ve İzmir’in kurtuluşunda fiilen görev alır. Uzun süren askerlik döneminden sonra Antalya’ya döner. Fakat İzmir’i bir türlü aklından çıkaramaz. Bir süre sonra tekrar İzmir’e döner ve orada bir Börekçi Dükkanı açmaya karar verir. Fakat dükkanı İzmir Elhamra Sinemasında çıkan bir yangın sonucu tamamen yanar. İzmir’de bana ekmek yok diyen Tefik ceketini alır ve Antalya’ya döner. Antalya’ya döndükten sonra İzmir macerasından dolayı artık “İzmirli Tefik” lakabıyla anılacaktır.

tefik usta tezgahta

1930 yılında Kalekapısı’nda “Meşhur Börekçi Tefik” adıyla dükkanını açar. Böreklerinin ve dükkanının ünü zamanla tüm Antalya ve çevresine yayılır. Tefik 1912 yılında Emine hanım ile evlenir. İbrahim ve Azime adında iki çocuğu olur. Tefik, oğlu İbrahim’i ilkokuldan sonra yanına çırak alır ve onu iyi bir börekçi ustası olarak yetiştirir.İbrahim askere gidene kadar babası ile birlikte çalışır. Askerlik dönüşü babasının dükkanının yakınında bir börekçi dükkanı açar ve böylece baba ve oğlu arasında tatlı bir rekabet yaşanır.

börekçi tefik dükkan önü

ibrahim usta portre
İbrahim Usta

Börekçi İbrahim Usta Dürüye hanım ile evlenir. Necibe ve Tevfik adlarında iki çocuğu olur.
Tefik Ustanın kızı Azime hanım şu andaki Belediye İş hanının yerinde olan Halk Pazarında Kasaplık yapan Hakkı Ekizoğlu (Kasap Hakkı) ile evlenir ve bu evlilikten Zeki, Ertuğrul, Tevfik ve Mustafa adında dört çocukları olur. Kasap Hakkı Antalya dışında Kumluca ve Finike de celeplik yapmış ve kasap dükkanları açmıştır.

oğul zeki usta
Zeki Usta

Büyük oğulları Zeki Antalya’da dedesi Börekçi Tefik’in yanında kalmış ve İlk okuldan sonra dedesinin börekçi dükkanında çıraklık yapmıştır. Zeki, börekçiliği kendisine meslek olarak seçer ve dedesinin yanında askere gidene kadar çalışır. Dedesi Börekçi Tefik,
Zeki askerde iken 1958 yılında vefat eder. Zeki askerlik dönüşü şu anda ki dönerciler çarşısının içinde ilk börekçi dükkanını açar ve kardeşi Tevfik’i yanına çırak olarak alır.
Kardeşi Ertuğrul, dayısı Börekçi İbrahim’in ve abisi Zeki Usta’nın yanında bir süre çalışsa da kendisine yorgancılığı meslek olarak seçer ve emekli olana kadar yaklaşık 60 sene yorgancılık yapar ve Yorgancı Ertuğrul olarak tanınır.

dükkanın eski hali
Kalekapısı’ndaki eski dükkan
torun tevfik usta
Tevfik Usta

Kardeşi Tevfik de börekçiliği kendine meslek olarak seçer. Askere gidene kadar abisi Zeki Usta’nın yanında çalışan Tevfik, askerlik dönüşü Saray Sineması’nın yanındaki, yıkılan Halk Pazarının köşesinde kendi Börekçi dükkanını açar. Halk Pazarı yıkıldıktan sonra mesleğe bir süre ara veren Börekçi Tevfik Usta tekrar mesleğe döner ve yakındaki bir iş hanının içindeki dükkanında halen mesleğini sürdürmektedir.

En küçük oğul Mustafa, ağabeyleriyle bir süre börekçilik yapsa da Üniversite sınavını
kazanır ve Makine Mühendisi olur.

Börekçi Zeki Usta, Bisikletçi Ziya Çıkla’nın küçük kızı Semiha Hanım’la 1961 yılında evlenir, Celal ve Caner adında iki oğulları olur.

Zeki Usta Börekçi dükkanını Şarampol semtine taşır (Eski Çorbacı Ali Baba’nın yanı) ve aynı dükkanda mesleği bırakana kadar tam 35 sene mesleğini icra eder. 1999 yılında rahatsızlanır ve çok sevdiği mesleğini bırakmak zorunda kalır. Koah hastalığı ilerleyen Zeki Usta 2007 yılında vefat eder.

celal usta tezgah başında
Celal Usta

Zeki Usta’nın büyük oğlu Celal, liseyi bitirene kadar dönem dönem babasına dükkanda yardım eder, çıraklık yapar. Celal Üniversitede Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik eğitimi alır. Üniversiteyi bitirir bitirmez bir süre otelcilik yapar. Daha sonra bir oto kiralama firmasında çalışan Celal bu arada üniversiteyi bitiren kardeşi ile birlikte kendi oto kiralama firması ve seyahat acentasını açar. Uzun yıllar otellerde tekstil mağazası, market işletmeciliği yaparlar.
Babasının vefatından önce geleneksel aile mesleğini devam ettirmek konusunda babasına söz veren Celal, 2007 kasım ayından itibaren amcası Börekçi Tevfik Usta’nın yanında çıraklığa başlar. Dede, baba mesleğini sürdürmeyi kafasına koyan Celal, yazları turizmde kendi işini yaparken kışın da amcasının yanında çıraklığa devam eder. Kardeşi turizm işlerini sürdürürken Celal turizm ile ilgili tüm işlerini tasfiye eder ve amcası ile tam zamanlı çalışmaya başlar. Ustalaştığından emin olduktan sonra 2015 yılı Ağustos ayında Kırcami semtinde “MEŞHUR SERPME BÖREKÇİ TEFİK DEDE – Celal Usta “ markasıyla kendi Börekçi dükkanını açar.

dükkan içi

Celal EKİZOĞLU (Celal Usta) geleneksel aile mesleğinin dördüncü kuşak temsilcisi olarak mesleğini sürdürmekte ve aile mesleğin gelecek kuşaklara ulaştırılması ve aileden gençlerin iyi birer usta olarak yetiştirilmesi adına çalışmalarını sürdürmektedir.

Ürünleri ve işletmenin çalışma prensipleri:

İşletme geleneksel yöntemleri koruyarak üretimini sürdürmektedir. Hiç bir üründe katkı maddesi, endüstriyel ürünler ve yağlar, dondurulmuş ürünler kesinlikle kullanılmamaktadır. Börek hamurunda maya veya başka bir katkı maddesi kullanılmaz. Sadece özel birkaç un karışımı, su ve tuz kullanılır ve günlük olarak hazırlanır. Kıyma yüzde yüz katkısız dana kıymasıdır. Peynir doğal tuzsuz ve orta yağlı kaşar lorudur. Tüm malzemeler günlük olarak hazırlanır ve kesinlikle dondurulmaz. Kesinlikle margarin ve endüstriyel katı yağ kullanılmaz. Sadece doğal tereyağı ve ayçiçek yağı karışımı kullanılmaktadır.

Börekler sipariş üzerine anında gözlerinizin önünde açılır ve pişirilir. Açık mutfak kullanılmaktadır. Tüm üretim süreci müşterilerin gözünün önünde cereyan etmektedir. Kesinlikle önceden hazırlanmış, beklemiş, ısıtılıp servis edilmiş börek bulunmaz. Bu nedenledir ki en az 15 dakika civarı beklemeniz gerekmektedir. Bu bekleme süresi iş yoğunluğuna göre bazen bir saati bulabilmektedir. İşletme özellikle hafta sonları yoğunluğu ve bekleme süresini en aza indirebilmek için rezervasyon kabul etmektedir. Önceden telefon ile rezervasyon yaptırıldığı takdirde bekleme süresi minimuma inmektedir.

Genel prensibi kurucuların şiar edindiği “ kendin yemediğin bir şeyi asla başkasına yedirme” sözüdür ve bugün de aynen uygulanmaktadır.

börekçi tefik logusu ve tarihçesi

Başarının sırrı kuruluştaki prensiplerin ve üretim formüllerinin aynı şekilde korunması ve uygulanmasıdır. Bence bu markanın ve işletmenin yaklaşık 90 yıldır ayakta kalmasının ve hala tercih ediliyor olmasının en önemli nedenide budur. Lezzet ve damak tadı 1930 yılında ne ise bu günde aynı şekildedir ve müşteriler ve onların çocukları ve torunlarıda kuşaktan kuşağa bu lezzeti deneyimleye bilmektedir. Misyonu aileden gençleri iyi birer usta olarak yetiştirerek geleneksel aile mesleğini gelecek kuşaklara taşımaktır. Benim deyimimle bu çok değerli kültür mirasını muhakkak korumalı ve devamlılığını sağlamalıyız.

Çalışma saatleri aynı kuruluştaki şekilde korunmakta olup sabah erken ( 07.30 ) işe başlanıp öğle saatlerinde bitmektedir. Öğle saatlerinde hiç hamur kalmasa da, onlarca hamur olsa da üretim saat 13.00 gibi bitirilmektedir.

İşletmede 1930 yılında büyük dedenin dükkanında olduğu gibi sadece klasik iki çeşit KIYMALI VE PEYNİRLİ SERPME BÖREK üretilmektedir. İsteğe bağlı olarak kıymalı böreğin içine yumurta kırılarak kıymalı yumurtalı börek de yapılmaktadır. Ayrıca Peynirli böreğin üzerine pudra şekeri serpilerek de yenilebilmektedir.

En eski çalışanı olan Adnan Öztut, Zeki ustanın yanında işe başlayıp zaman zaman ara verse de yaklaşık kırk yıldır burada çalışmaktadır.

1930 kadrosu

Başlangıçta börekler ekmek fırınında pişermiş, yaklaşık 100 metre ötedeki ekmek fırınına tepsiler ayakçı adı verilen kişiler tarafından götürülür, pişince dükkana gider, yeni tepsileri fırına taşırlarmış. Bu işlem özellikle kışın soğuk ve yağmurlu havalarda, yazın da Antalya’nın o aşırı sıcağında oldukça zor olurmuş. Daha sonra Zeki Usta zamanında odunlu kuzine fırınlar çıkmış. Dükkana bu fırınlardan alınarak bir nebze rahat edilmiş ancak bu sefer de fırını hep aynı tavda tutabilmek için oldukça yoğun bir çaba sarf edilmiştir. Şu anda da kullanılan tüp gazlı fırınlar çıkınca börek pişirmek kolaylaşmış. Belli bir dereceye ayarlanan ve tavı (ısısı) sabitlenebilen fırınlar sayesinde fırına bakan personel oldukça rahat etmiştir.

Meşhur Börekci Tefik Dede-Celal ustanın başka şubesi yoktur.

Adres: Zümrütova Mahallesi. Sinanoğlu Caddesi. No:41/A Kırcami-Muratpaşa/ANTALYA

Telefon: 0.242.323 96 23

Mail adresi: [email protected]

Facebook : Börekci Tefik Dede-Celal Usta

İnstagram: borekcitefikdede.celalusta

Twitter : BÖREKCİ TEFİK DEDE-Celal Usta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here