kumrucu hüseyin

Kumru’yu kuş mu sandınız?…

Kumrucu Hüseyin, İzmir’den başlayıp ünü tüm yurdu saran ve adına “Kumru” denen bir tür sandviçin mucidi. Aslında kumru, yüzyıllardır Ege’de yapılan bir ekmeğin adı. Şeklini Konak meydanındaki kumrulara benzettikleri için adına kumru denmiş. Hüseyin Pekmen askerliğini Ankara’da Amerikalıların yanında yaparken onların sandviç alışkanlığını görür ve  “Neden Türk usulü bir sandviç de olmasın?” diye düşünür. Askerlik dönüşü Çeşme’de bir dükkan açar ve kumru ekmeğinin içine kaşar ve sucuk koyarak satmaya başlar. O günden sonra, ekmek adı olan “kumru” sandviç adına dönüşür.

Lokanta başlarda sadece yazları açıkmış, dükkanı sezonluk kiralarmış. İlk iki yıl 1000 lira kira vermiş, üçüncü yıl dükkan sahibine, “Sezon sonundaki kazancıma göre kira vereceğim,” demiş. O da kabul etmiş. İşler çok iyi gidince 2000 lira kira ödemiş. Mülk sahibi yıllar sonra çok sevdiği Kumrucu Hüseyin’e dükkanı satmış. Kumrucu Hüseyin 20 yıl kadar sadece sezonluk çalıştıktan sonra 1985’den beri bütün yıl açık.

Hüseyin Bey oğlu Aycan ve kızı Nihan’la birlikte çalışıyor. Nihan Hanım gıda mühendisi aynı zamanda  dükkanın da sorumlu gıda mühendisi. Her ikisi de çekirdekten yetişme kumrucu.

Hüseyin Pekmen kumru ekmeğinin çabuk kuruduğunu görünce yeni bir formül aramış. Sonunda katkısız, nohut mayasıyla yapılan, böreklik un kullanılan bir ekmek geliştirmiş ve bunun Ticaret Bakanlığından tescilini yaptırmış. Bu ekmek kolay bayatlamıyor. Bayatlasa bile ocakta kızartılınca taze gibi oluyor.

Kumruya % 100 dana etinden en kaliteli sucuk, kaşar olarak ise Kars kaşarı konuyor. Her şeyin en kalitelisini kullanmayı ilke haline getirmiş Hüseyin Bey, mayonez ketçap bile tek kullanımlık poşetlerde.

Çeşme’de, sabaha karşı diskodan çıkınca kumru yemek adet olmuş. Kumrucu Hüseyin kumru ekmeğinin mide suyunu ve asidini emdiğini o yüzden alkol sonrası yenecek en iyi şeyin kumru olduğunu söylüyor.

Her kesimden insana hizmet veriyorlar, büyük düğünlerde kumru partileri bile yapmışlar.

Günümüzde kumru yurdun dört bir yanına yayılmış durumda. Bir çok yerde farklı şekillerde yapılıyor. Bu yüzden başka yörelerde başka kumrular görerek Kumrucu Hüseyin’e kumru öğreten insanlar çıkıyormuş.

Dursun Canıpek 22 yıldır, 8 yaşından beri burada çalışıyor.

Dükkanda kumrunun yanı sıra katmer ve İzmir lokması da var.

Ilıca’da bir şubeleri daha var. 24 saat açık.

Adres:

İzmir cad. No: 89 Ilıca Çeşme İzmir

Tel: 0 232 7230635

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here