Balıkçı Sabahattin

Manzarasız balık lokantası olur mu!..

Aslen Girit göçmeni olan Hüseyin Korkmaz, 1945 yılında Mudanya’nın Kumyaka köyünden İstanbul’a gelir. Köyde zeytincilikle uğraşmaktadır ancak zeytin o yıllarda para etmez. O da İstanbul Ahırkapı’da şu anki dükkanın iki sokak ilerisinde 3 masalı bir lokanta açar. Adını ‘Korkmaz Lokantası’ koyup köfte ekmek ve piyaz satmaya başlar. Oğlu Sabahattin çocukluktan itibaren yanında yetişir, Sabahattin Bey balığa çok düşkündür, fırsat buldukça balık tutmaya gider, iyi de bir balıkçıdır ve mevsiminde lüfer ve palamut da satmaya başlarlar.  Hüseyin Bey  emekli olarak Mudanya’ya yerleşir, işi oğluna devreder. O da dükkanın adını ‘Balıkçı Sabahattin’ olarak değiştirir ve menüden köfteyi kaldırır; yola balıkçı olarak devam eder.

Armada Otelin sahibi Kasım Zoto dükkanın devamlı müşterisidir. Balıkçı Sabahattin’in yemeklerini çok beğendiği için 1997’de Sabahattin Korkmaz’a ortaklık teklif eder. Sabahattin Bey teklifi kabul eder ve bugün kullanılan tarihi ahşap köşkü  bulup buraya taşınırlar.

Bugün üçüncü kuşak Serkan ve Sertan Beyler de babaları ile birlikte çalışıyorlar. Her ikisi de lokantanın bulaşıkhanesinde çalışarak işi mutfağından öğrenmiş iyi birer balık ve mutfak ustası.

Başarılarının sırrı temizlik ve kaliteli malzeme kullanımında; örneğin maydanoz beş su yıkanıyor. Kendilerinin  yemediği yemeği başkasına yedirmiyorlar. “Göz aldanır ama mide aldanmaz” sözü önemli yol göstericileri olmuş. Bütün personel her sabah işe başlamadan önce Armada Otelin altındaki banyoda duşlarını alıyor. Sonra lokantadaki personel odasında parfüm ve ter önleyici spreylerini kullanıyorlar ve arkasından bu işlemleri yaptıklarına dair özel deftere imza atıyorlar.

En eski personel Ramazan Şimşek 18 yıllık aşçı. Elemanı kendileri yetiştiriyorlar ve mutlaka sigorta yapılıyor.

Yurtiçi ve yurtdışı birçok dergi, rehber ve gazeteye konu olmuşlar. Bu yüzden birçok yabancı misafir ağırlıyorlar.

Mahalle arasında, ulaşımı zor, üstelik  deniz manzarası olmadan bu kadar beğenilen bir balık lokantası olmak kolay olmasa gerek. Bunun sırrı sunulan lezzette. Kullandıkları zeytinyağı Mudanya’daki kendi zeytinliklerinden geliyor.

Mekanın spesiyalleri fener kavurma ve midyeli pilav. Servis saatleri 12.00-24.00.

Adres:

Seyit Hasan Kuyu Sok. No: 1 Cankurtaran  Eminönü  İSTANBUL

Tel: 0 212 4581824

www.balikcisabahattin.com

KaydetKaydet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here