yalova restaurant

Balıkçılığın kitabını yazan lokantacı…

Ziya Sürgit, Girit’ten göçerek geldiği Çanakkale’de 1940’da bir tek tekçi meyhanesi açmış. Dükkanın tabelası yokmuş ama “Ziya’nın Yeri” olarak anılırmış. Zamanla bir isim ve tabela koymak istediklerinde, Ziya Bey’in Eceabat’a bağlı Yalova köyünden çok yakın bir arkadaşı “Bu dükkana Yalova adını koymazsan hakkımı helal etmem,” diyince dükkanın adı Yalova Lokantası olmuş.

Yalova köyünün ilginç bir özelliği var. Atatürk Çanakkale savaşındayken Yalova’yı hastane, hemen yanındaki Bigalı köyünü de karargah olarak kullanmış. Bu isim Yalova iliyle sık sık karışır, hatta zaman zaman ilginç diyaloglar yaşanırmış. Birini aktaralım: Zamanın Çanakkale Boğaz komutanı Erhan Akboray’a Çanakkale’ye yeni atandığı zamanlarda bir misafir gelmiş. Komutan akşam yemeği için orduevini hazırlatmış ama misafir, “Bizi Yalova’ya götür” deyince telaşa kapılmış, dışarı çıkıp yaverlerine, “Misafirler Yalova’ya gitmek istiyor, orası çok uzak, ne yapsak?” diyince yaverleri Yalova’nın burada ünlü bir restaurant olduğunu söylemişler. Bu öyküyü Erhan Bey işletmeci Ertuğrul Bey’e anlattığında birlikte epey gülmüşler.

Ziya Bey Yalova Lokantası’nda tencere yemekleri de yapmaya başlamış. Sonradan denize sıfır bir yer daha açmış; yazlık ve kışlık Yalova olarak işletmeye başlamışlar. Ziya Bey’den sonra lokantayı oğulları Mehmet ve Şeref Sürgit işletmeye başlamış. 1980’de Mehmet Sürgit, 1984’de de Şeref Sürgit genç yaşta vefat edince işletme 17 yaşındaki lise son öğrencisi Ertuğrul Sürgit’e kalmış. O da yaşından büyük işler yaparak mekanı bugünkü Yalova Restaurant haline getirmiş. Daha sonra şu anda bulundukları dükkana taşınmışlar. Kışlık Yalova’yı kapatmışlar. 2003’de de alt katı balık hali iken hal başka yere taşınınca belediyeden alt katı da kiralamışlar. Bugün mekan, terasla birlikte toplam üç katta hizmet veriyor.

Öğlenleri ev yemekleri yapılmaya devam ediliyor. Müşteriler genelde üst düzey yöneticiler, işadamları, sanatçılar. Mekanın şeref defterinde bir çok önemli şahsiyetin yazısı mevcut.

Spesiyalleri ege otları, asma yaprağında sardalye ve deniz kabukluları. Çanakkale sardalyenin en lezzetli olduğu yerdir. Buranın en önemli özelliği menüsünde deniz kabuklularını en çok bulunduran restaurantlardan biri olması. Her çeşit deniz kabuklusunu burada bulmak mümkün, İstanbul’dan hususi olarak kabuklu yemeye gelen varmış. Kilitbahir’den kalkan motor feribotlar, tam restaurantın önündeki koyda arabaları indiriyorlar.

Ertuğrul Bey işini çok seven ve iyi bilen bir işletmeci, Hatta ‘Türkiye’nin Kıyı Balıkları’ adıyla bu işin kitabını yazmış.

Ertuğrul Bey’in eşi Diğdem Hanım en büyük yardımcısı.

Ertuğrul bey 35 yıllık deneyimi ile 2016 yılının ikinci yarısında Bozcaada Rum mahallesi Gürsel sokak da ilk şubesini açarak, eşi Diğdem hanımla birlikte misafirlerini ağırlamaya başladı.

MERKEZ LOKANTA

Servis sabah 12.00, gece 01.00 arası.

Adres:

Yalı Cad. Gümrük Sok. No: 7 Çanakkale

Telefon: 0 286 2171045

BOZCAADA LOKANTA

Servis öğlen 13:00, gece 02:00 arası.

Adres:

Rum Mah. Gürsel Sok. No: 21 Bozcaada

Telefon:0 286 697 00 45

www.yalovarestaurant.com

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here