Giderken diş kiranızı almayı unutmayın…
Konyalı lokantasının hikâyesi Ahmet Doyuran’ın 1895 yılında Konya’nın Doğanbey ilçesinin Yeğren köyünden Beyşehir’e gitmesiyle başlar. Beyşehir’den sonra İzmir’e gelen Ahmet Doyuran, bir süre aşçı çırağı olarak çalışır. Daha sonra İzmir’den İstanbul’a gelir. Hacı Ahmet Doyuran 1897’de, Sirkeci’de, dört masa ve 16 sandalyeli ‘Konya Lezzet Lokantası’ adlı mütevazı aşçı dükkânını açar. 1921 yılında lokantayı, damadı, matematik öğretmeni Mustafa Doğanbey’e devreder.
Konyalı’nın şöhreti 1940’lardan sonra Mustafa Bey’in oğlu Nurettin Doğanbey’in çabalarıyla Türkiye’ye yayılır. Yerli yabancı devlet adamlarının, kral ve kraliçelerin, sanatçıların uğrak yeri olur. Bugünlerde ise Doğanbey ailesinin dördüncü kuşağı Mehmet Eren Doğanbey bayrağı taşıyor. Konyalı Lokantası, 1924’den bu yana, Ulu Önder Atatürk’ten İngiltere Kraliçesi Elizabeth II’ye, Pakistan Başkanı Benazir Butto’dan Amerika eski Başkanı Richard Nixon’a kadar pek çok devlet büyüğünü, ünlü sanatçıları ağırlamış.
Topkapı Sarayı içinde yer alan Konyalı Lokantası, ikinci şube olarak 1967 yılında faaliyete geçmiş. Türk mutfağını, Topkapı Sarayı’nı ziyaret eden yabancı misafirlerimize burada tanıtmışlar.Osmanlı-Türk mutfağının en iyi temsilcilerinden biri olan Konyalı Lokantasının mönüsünde; hünkârbeğendi, kapama, Mevlevi pilavı, cacık külleme, portakallı baklava, av etleri, sülün çorbası, ördek palazı gibi özgün yemekler bulunmakta. İstanbul’un en büyük şarap kavlarından birine sahip Konyalı’da, bir diğer özgün lezzet Sirkencibün şerbeti. 2006 yılında üçüncü şube, Kanyon Alışveriş Merkezinde ‘Lüks Restaurant’ konseptinde hizmet verecek şekilde açılmış. Bu mekân da birçok basın yayın kuruluşundan “En İyi Türk Restoranı” ödülünü almış.Konyalı’nın Kanyon şubesindeki mönüsü, tasarım olarak 40’lı yıllarda Sirkeci Konyalı’da kullanılan mönünün aynısı. O yıllara ait küçük notlar, damgalar, pullar, mönünün üstünde bugün de aynen yer alıyor. O dönemde mönü günlük olarak değişir, her gün daktilo ile yazılır ve teksir makinesi ile çoğaltılırmış. Bugün de menü belirli aralıklarla değişiyor ve daktilo ile yazılıyor.
Yemek sonrası misafirler minik bir kutu içindeki leziz bir lokumla uğurlanıyor. Bu da Osmanlı döneminde ziyafetlerde uygulanan ‘Diş Kirası’ geleneğini yaşatmak için yapılıyormuş. Mehmet Eren Bey bugünlerde yurtdışında da şube açma peşinde. Öncelikle, Saint Petersburg ve Moskova’da yeni yerler açmayı planlıyor. Konyalı Topkapı Sarayı şubesi 08.30 – 16.30 arası servis hizmeti vermektedir. Salı günleri kapalı.
Adres:
Topkapı Sarayı, Sultanahmet İstanbul
Tel: 0212 5139696