kebapçı enver

Kebabı elle yemeli…

Kasap İsmail Usta 50’li yıllarda hem kasaplık hem de kebapçılık yaparmış. Dükkanı eski bir handaymış. 1953 yılında bugünkü dükkana taşınarak adını Lezzet Kebap Salonu koymuş. Lokantanın bir tarafında et, diğer tarafında kebap satılırmış. Sonra işin et tarafı bırakılmış, sadece kebap yapılmaya başlanmış. İsmail Karabay 1962 yılında vefat etmiş. Öldüğünde oğlu Enver Karabay 18 yaşındaymış. Babasının işini genç yaşına rağmen başarıyla sürdürmüş. Denizli kebabının adının tüm Türkiye’de duyulması Enver Usta döneminde olmuş. Enver usta Kebapçı Enver adıyla anılır olmuş. Enver Usta’nın oğlu olmayınca işi dayısının oğlu olan Hüseyin Manisa’ya öğretmiş. Hüseyin Usta 1973 yılında 9 yaşındayken lokantada çalışmaya, ilkokulu bitirince tüm zamanını burada geçirmeye başlamış. Zamanla iyice ustalaşmış ve dükkana ortak olmuş. Enver Usta’nın meşhur satırı bugün ona emanet.

Kebap eskiden kemikli olarak verilirmiş. Şimdi kemikli tartılıyor, sonra etler ayıklanıp kemiksiz servis ediliyor. Bu sistemi ilk Enver Usta uygulamış ve adı ondan sonra daha da çok duyulmuş. Dükkanın adı Lezzet Kebap Salonu olmasına rağmen Enver Usta’nın adı dükkanın adından fazla duyulunca, lokantanın adını Kebapçı Enver olarak değiştirmişler. Enver Usta 2008’de vefat etmiş.

Kebapta 13-16 kilo arasında, doğal beslenmiş kuzu kullanılıyor. Özellikle yonca samanı ve arpa ile beslenen kuzu makbulmüş. Hüseyin Usta kuzuyu kendi alıyor, kendi kesip parçalıyor. Kuzu ortadan sekize bölünerek fırınlanıyor. Ancak arka butları kullanılmıyor. “Kebap ustası olmak çok zordur. Çünkü iyi bir kebapçı önce iyi bir celep ve iyi bir kasap olmalı. Alacağı kuzuyu iyi seçmeli ve iyi parçalamalı. Fırının özelliklerini bilmeli. O yüzden bu zor mesleği öğrenmek yıllar sürüyor” diye anlatıyor Hüseyin Usta. Kebap yaparken fırında menengeç denen sakız ağacı kullanılıyor. Önceden ısıtılmış fırına parçalanmış kuzular şişlere geçirilerek diklemesine konuyor. Şişlerin altına yağın akması için bakır leğenler, etin yumuşak kalması için de bu bakır kaplara su konuyor. Et, 3-4 saat fırında kalarak pişerken yüzde elli fire veriyor. Fırından çıkınca kemiğinden tutulup salladığınızda adeta etler kemiğin üzerinden dökülüyor. Ayrıca kebabı elle yemek adetten. Et terbiye edilmiyor, içine herhangi bir katkı konmuyor, etin hakiki, saf tadı alınıyor. Hüseyin Usta müşteri memnuniyetini çok önemsiyor. 60 yılda tek bir müşteri buradan küskün gitmiş o da kalabalık nedeniyle servisi biraz geciken ve o yüzden sinirlenen bir müşteriymiş.

Dükkan sadece öğle servisinde açık. Hüseyin Usta akşamları da kebap yenebilen bir yer açmayı planlıyor. Dükkanda sadece kebap yapılıyor, tatlı bile yok. Servis sabah 10.00’da başlıyor, 15.00’de bitiyor. Pazar günü kapalı.

Adres:

Eski Sarayköy Cad. No: 24 Denizli

Tel: 0 258 2612394

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here