”Bir insanın aklını, gözünü kandırabilirsin. Ağzını asla!”…
İmam Çağdaş 1887 yılında Maarif’te açılmış. Halep’ten gelme Hacı Hüseyin Efendi kentin 34. esnafı. 1898’de Uzun Çarşı’ya taşınmış. Hacı Hüseyin Efendi’den sonra İmam Çağdaş işbaşına geçmiş ve işletme onun adıyla anılmaya başlanmış. 1964 yılında vefat edene kadar ocağın başında bizzat lezzet sunmaya devam etmiş. Sonra oğlu Talat Çağdaş ve onun oğlu Burhan Çağdaş görevi devralmışlar. Bugün beşinci kuşak Talat Çağdaş da işin içine girmiş durumda.
İmam Usta işini çok seven, çok titiz ve temiz bir insanmış. Her şeyin en kalitelisini kullanırmış. Mekanına gelen bir müşteriyi asla unutmazmış. Şöyle de bir öyküsü var: Antep’in eski ailelerinden olan Kazazlar Bursa’ya ipekli kumaş satarmış. İpek tüccarlarından biri Antep’e gelince Kazazlar adamı İmam Usta’ya getirmişler. Adam, acısız ve tuzsuz kebap siparişi vermiş. 17 yıl sonra aynı tüccar yine Antep’e gelmiş ve İmam Usta’ya gitmiş. İmam Usta, sipariş alan garsona: “Kazazların misafiri bilmem kim bey geldi, acısız ve tuzsuz kebap hazırlayın,” diyince adam küçük dilini yutacak gibi olmuş.
Ayran kalaylı bakır çanak içinde veriliyor. Duvarda, “Kebaplar koyun etinden” levhası asılı. Burası aynı zamanda kocaman bir baklava imalathanesi. Her gün İstanbul, Ankara ve diğer birçok şehre paketle tepsi baklava gönderiliyor. Bu tepsiler cumhurbaşkanları, ünlü siyasetçiler, sanatçılar, yazarlar gibi özel müşteriler için özel bir hizmet. İmam Çağdaş’ın en eski 4-5 aile şirketinden birisi olmasının en önemli sebebini Talat Çağdaş şöyle açıklıyor: “Kebap ve baklava geleneğinde kaliteden ödün vermemek esastır. Babamın bir sözü vardı: ‘Bir insanın aklını, gözünü kandırabilirsin. Ağzını asla.”
Bu asırlık başarını sırrı İmam Usta’nın vizyonunda ve bu vizyonun sonraki kuşaklarda aynen yaşatılmasında. İmam Çağdaş Lokantası Gaziantep’in simgelerinden biri. Gaziantep’e yolunuz düşer de yemek için iyi bir yer sorarsanız, önünüze çıkan ilk kişi size İmam Çağdaş’ı gösterecektir. Baklavası ve kebabı ile anılan bir kentte baklavanın ve kebabın en iyisini üretmek o kentin sembolü olmak anlamına gelir.
İmam Çağdaş’ın bugünkü işletmecisi Burhan Çağdaş, ısrarla kenti terk etmek istemeyenlerden. “Taş yerinde ağırdır” sözünü hak eden bir işletmeci. Gaziantep’e sahip çıkıyor, ihtiyacı olanlara yardımcı oluyorlar. Kentte siyaset üstü bir konumları var.
En eski personel Rüstem Pehlivan 43 yıldan bu yana hizmet veriyor. Şu an tüm personel ve müşteriden sorumlu müdür konumunda.
09.00- 22.00 arası açık.
Eski Hal Civarı, Uzun Çarşı, No: 49 Şahinbey Gaziantep
Tel: 0 342 2312678